Voiko verkkokauppaa tehdä ilman tekoälyä?
Tekoälyn hyödyntäminen verkkokaupassa ei ole enää vain suurten yritysten etuoikeus – se on nyt kaikkien saavutettavissa. Pienet yritykset voivat valita kevyitä ja valmiiksi integroituja tekoälyratkaisuja, kun taas suuremmilla yrityksillä on resursseja kehittää räätälöityjä sovelluksia. Mutta onko tekoälyyn panostaminen välttämätöntä menestyksen kannalta, vai voiko verkkokauppias yhä pärjätä ilman sitä?
Olen seurannut verkkokaupan kehitystä läheltä jo vuodesta 1999 lähtien, kun sain olla mukana perustamassa yhtä Suomen ensimmäisistä kansainvälisistä verkkokaupoista legendaariselle puukkovalmistaja Marttiinille. Siitä alkoi taival, jossa olen saanut olla seuraamassa verkkokauppa-alaa aitiopaikoilla jo yli 25 vuotta, tavaten satoja suomalaisia verkkokauppiaita heidän liiketoimintansa kehittämistehtävissä.
Olen seurannut verkkokauppaliiketoimintaa läheltä lähes koko sen olemassa-olon ajan ja yhden merkittävän eron olen huomannut menestyvien ja ei-menestyvien verkkokauppiaiden välillä: asiakasymmärrykseen panostamisen ja datan hyödyntämisen. Yksi yleinen syy miksi näihin ei ole panostettu, on yksinkertaisesti resurssien puute. Jotain tai kaikki seuraavista siis puuttuu: raha, aika ja kyvyt. Nämä kuitenkin ovat ainoa väylä kannattavaan kasvuun.
Seuraavaksi päästäänkin sitten tekoälyyn, josta ehkä ei niin yllättäen puhuttiin tälläkin alalla jo 25 vuotta sitten. Väitän, että olemme nyt aidosti toista kertaa tilanteessa, että meillä on sellaista teknologiaa, jolla myös pienemmät yritykset voivat saavuttaa merkittävää kaupallista kilpailukykyä ilman suuria investointeja ja resursseja. Ensimmäinen kerta oli internetin avaaminen vapaaseen kaupalliseen käyttöön, mikä toi mukanaan myöhemmin myös ensimmäiset tee se itse -verkkokauppa-alustat pientenkin yritysten saavutettaviksi vuoden 2005 aikoihin.
Tekoäly loistaa dataähkyn hallinnassa
Kilpailuetu muodostuu yhä useammin tiedon hyödyntämisestä. Dataa kertyy asiakkailta jokaisen klikkauksen ja ostoksen myötä. Dataa kerätään koko ajan enenevissä määrin ja monipuolisemmin erilaisten analytiikkaohjelmien ja verkkokaupan avulla. Tietoa kerätään esimerkiksi verkko-ostamisesta ja verkkohauista, millä pyritään ymmärtämään ja ennustamaan asiakkaiden haluja ja toiveita, parantamaan palveluita ja kohdentamaan mainontaa.
Tämän valtaisan tietomäärän hyödyntäminen tehokkaasti personoidun asiakaskokemuksen toteuttamisessa tai asiakkaan tuotevalinnan helpottamisessa ilman tekoälyä muuttuu työlääksi ja hitaaksi. Tämä korostuu juuri niillä osa-alueilla, joilla tämän päivän odotukset ja trendit määräävät tahdit menestykselle.
Toisin sanoen ilman älykkäitä algoritmeja ja koneoppimista yrityksen on haastavaa analysoida ja tulkita tätä käytettävissä olevaa massiivista datamäärää tehokkaasti. Ja kun kilpailijat jo hyödyntävät tekoälyä automatisoidakseen prosesseja, ennakoidakseen asiakaskäyttäytymistä ja parantaakseen markkinointikampanjoidensa osuvuutta, kuinka perinteiset keinot voivat enää riittää?
Tekoäly ei ole enää vain etulyöntiasema – se on keino pysyä kilpailussa mukana. Verkkokaupan kiihtyvässä ja nopeasti muuttuvassa ympäristössä ne, jotka pysyvät perinteisissä ratkaisuissa, voivat huomata ajan ajavan ohitseen.
Avaan usein verkkokaupan kehittämistä niin sanotulla verkkokaupan 4K-kaavalla. Käytännössä verkkokaupankäynti koostuu neljästä osa-alueesta: kävijämäärästä, konversiosta, keskiostoksesta ja katteesta. Kaavan idea on, että saamalla aikaan positiivisia muutoksia näissä neljässä osa-alueessa, saamme aikaan kasvua. Jotta voimme valita parhaat toimenpiteen ja tehdä oikeanlaisia muutoksia verkkokaupassa, tarvitsemme taustalle dataa.
Näitä muutoksia, joissa tekoälyä voidaan hyödyntää, on monia. Voidaan esimerkiksi aktivoida yrityksen omien sosiaalisen median kanavia, ohjata liikennettä verkkokauppaan, nostaa keskiostosta personoinnin avulla, jalostaa ajantasaista tietoa siitä, miten ihmiset hakevat ja löytävät tuotteita, laajentaa asiakaspalvelu palvelemaan kustannustehokkaasti ympäri vuorokauden tai automatisoida mainonnan sisältöjä.
Verkkokaupan menestyminen mahdollistetaan käyttämällä hyväksi ajantasaista dataa konkreettisena toimenpiteenä yhdessä automaatioiden hyödyntämisen kanssa. Tässä työssä tekoäly voi auttaa hyvin monipuolisesti, luoden yritykselle kustannustehokasta kilpailukykyä perinteisiin menetelmiin nähden.
Vaikka mahdollisuuksia on jo paljon, tärkeää on, että tekoälyyn itsessään sekä sen potentiaaliin ja rajoitteisiin suhtaudutaan kuitenkin käytännönläheisesti. Lähtökohtana on arvioida, mitä konkreettista hyötyä tekoälystä on meille.
Tätä voi verrata sosiaalisen median hyödyntämiseen yrityksissä vuonna 2007, kun silloinen Facebook, nykyinen Meta, avasi mahdollisuuden luoda yrityssivuja. Silloinkin moni vannoi mustavalkoisesti, että Facebook ei koskaan tule olemaan tärkeä osa asiakashankintaa, toiset taas rynnivät kohti juuri auennutta mahdollisuutta sen kummemmin miettimättä ja saivat pahasti sormilleen mm. brändiarvon laskuna.
Millä laajuudella tekoälyyn kannattaa satsata?
Tekoälyn hyödyntäminen verkkokaupassa ei ole enää vain suurten toimijoiden mahdollisuus, vaan se on kaikkien verkkokauppiaiden ulottuvilla. Silti sen käytön laajuus ja hyöty riippuvat vahvasti yrityksen tilanteesta ja tavoitteista. Panostuksen laajuutta määrittävät muun muassa yrityksen koko, kilpailuympäristö sekä asiakaskokemuksen ja liiketoiminnan kasvutavoitteet.
Yksi isoimmista kasvun hidasteista on yrityksen matala kyvykkyys kilpailla markkinoilla. Toisin sanoen ei hahmoteta, mikä on yrityksen oma kilpailukyky saavuttaa menestystä ja pysyä voittajien puolella.
Hyvin usein haasteeksi nousee resurssit ja osaaminen. Resurssiongelmaan tekoäly tuo helpotusta, osaamisen puutteesta lisää hieman myöhemmin. Kilpailukykyyn vaikuttavat monet muutkin tekijät, kuten kustannustehokkuus, teknologinen osaaminen, tuotannon tehokkuus ja yleinen suorituskyky. Tätä vasten ajateltuna erityisesti pienemmillä yrityksillä, jotka painivat kaiken muun päälle resurssien pienuuden kanssa, pitäisi olla iso motiivi satsata tekoälyyn. Sillä saavutettavat edut ovat usein kiistattomat.
Pienet yritykset voivat hyötyä kevyemmistä, valmiiksi integroiduista tekoälyratkaisuista, kuten asiakaspalveluboteista, markkinoinnin automaatiosta tai analytiikasta, jotka eivät vaadi isoja investointeja. Isommilla yrityksillä, joilla on rahaa, aikaa ja kykyä on myös mahdollisuus rakentaa räätälöityjä tekoälysovelluksia, jotka kattavat laajan skaalan liiketoimintaprosesseja, kuten toimitusketjun optimoinnin, pidemmälle viedyn personoidun asiakaskokemuksen tai tekoälyavusteisen päätöksenteon.
Kysymykseen siitä, millä laajuudella tekoälyn hyödyntämiseen kannattaa lähteä, on mielestäni yksi hyvä kultainen neuvo: ei määrä vaan laatu. Usein järkevämpää on lähteä hallituin ja sopivan kokoisin askelin kuin yrittää ratkaista kaikki kerralla.
Miten otan hyödyn irti pienemmällä riskillä?
Aikaisemmin nostin esiin kilpailukykytekijänä osaamisen. Toisin sanoen ymmärrys siitä, mihin olemme menossa, on päätöksenteossa kaiken perusta. Investointien pitää perustua tietoon siitä, mitä ja millaisella panostuksella voimme saavuttaa tavoitteemme. Tekoälyn integroiminen osaksi yrityksen kilpailukykyä kannattaa tehdä sekin suunnitelmallisesti, eikä hypätä heti hypen mukana syvään päähän.
Vastaus kysymykseen “Mitä lisäarvoa tekoäly tuo meille?” on mielestäni yksi tärkeimmistä kysymyksistä, joita ilman ei kannata edetä. Tätä kannattaa lähteä purkamaan kolmen osa-alueen kautta:
- Nykytilan ymmärtäminen tekoälyn, verkkokaupan ja digitaalisen kaupankäynnin osalta.
- Tunnistetaan ja kartoitetaan tekoälyn mahdollisuudet yritykselle ja päätetään mitattavat tavoitteet.
- Luodaan konkreettinen tiekartta tekoälyn käyttöönottoon.
Panostaminen ymmärryksen lisäämiseen jo lähtökuopissa on paras lisäarvo, joka mahdollistaa yrityksen saavuttaa kilpailukykyä nopeammin ja kustannustehokkaammin, samalla riskiä pienentäen.
On myös hyvä ymmärtää, mihin kaikkeen oheisasiaan tekoälyä koskevat päätökset vaikuttavat. Huomioon otettavia asioita ovat esimerkiksi GDPR, tietoturva, saavutettavuus, erinäiset lait ja tekijänoikeudet, vain muutamia mainitakseni.
Yhteenvetona haluan vielä korostaa, että parhaan hyödyn saaminen tekoälystä omassa liiketoiminnassa pienemmällä riskillä perustuu ennen kaikkea tietoon ja suunnitelmallisuuteen.
Lisätään älyä verkkokauppaan yhdessä.
Ota ihmeessä matalalla kynnyksellä yhteyttä, joko suoraan sähköpostilla ari@vilkas.fi tai vaikka LinkedInin kautta, niin sparraillaan lisää.
Kannattaa tutustua myös suosittuun AI-kompassiimme > https://www.vilkas.fi/lisapalvelut/vilkas-ai/ai-kompassi ja muihin tekoälypalveluihimme > https://www.vilkas.fi/lisapalvelut/vilkas-ai