· ·

Näin onnistut viennissä – hyödynnä pohjoismainen potentiaali

Rajoitatko asiakaskuntasi Suomen rajojen sisäpuolelle? Tiesitkö, että pohjoismaalaiset kuluttajat ovat yhä tottuneempia ostamaan ulkomaisista verkkokaupoista, ja suomalaisen viennin kasvattamiseksi muissa Pohjoismaissa riittää yhä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. 

Talouden ja verkkokaupan kasvu on ollut viime aikoina koetuksella Ukrainan sodan, korkeiden korkojen ja alhaisen kysynnän vuoksi. Kohti vuotta 2025 mentäessä edessäpäin näkyy kuitenkin valoa.

Ruotsissa kasvua verkkokaupassa oli vuoden 2024 ensimmäisellä kvartaalilla jo prosentin verran ja samalla ajanjaksolla esimerkiksi Saksan verkkokauppa kasvoi 2,6 prosenttia. Verkkokauppaostajien määrä on kasvanut viimeisten vuosien aikana selvästi kaikissa Pohjoismaissa.

Verkkokauppa on siis selvästi virkistymässä, ja kurkottamalla kotimaan rajojen ulkopuolelle kasvipotentiaali moninkertaistuu. Jo pelkästään Ruotsista saa verkkokaupalle kaksinkertaisen markkinan Suomeen verrattuna! 88 prosenttia ruotsalaisista ostaa joka kuukausi verkosta ja 30 prosenttia naisista sekä 31 prosenttia 18–29-vuotiaista jopa joka viikko. Myös Tanska on erittäin laaja ja potentiaalinen markkina naapurimme rinnalle, ja norjalaisetkin ovat tottuneita tullausmuodollisuuksiin ja ostavat yhä enemmän ulkomailta.

Vaikka meillä pohjoismaalaisilla onkin paljon yhteistä, meissä on myös eroja. Vientiin laajentaessa on tärkeää tuntea kunkin kohdemaan toimintatavat ja kuluttajien mieltymykset. Esimerkiksi pakettiautomaatit ovat suomalaisten selvästi suosituin noutotapa, mutta norjalaiset vasta opettelevat niiden käyttöä. Meille tuttuakin tutumpi verkkopankkimaksu on täysin tuntematon erikoisuus muissa pohjoismaissa, ja sen sijaan ruotsalaiset suosivat laskua ja tanskalaiset luottokorttia. Myös esimerkiksi suhtautumisessa vastuullisuuteen on selviä maakohtaisia eroja. Muissa pohjoismaissa ollaan selvästi Suomea valmiimpia jopa maksamaan enemmän, mikäli toimitus on ympäristöystävällinen.

Tilaamisen ja tilauksen vastaanottamisen lisäksi eroja on siinä, miten kuluttajat mieluiten palauttavat ostoksiaan. Suomalaiset ovat tässäkin asiassa automaattikansaa, kun muut pohjoismaalaiset palauttavat ostoksensa mieluiten palvelupisteeseen. Palautusprosessin selkeys korostuu kaikissa maissa, ja palautusten digitalisoituminen näkyy selvänä trendinä.

Pohjoismaalaisissa on siis eroja, mutta myös paljon samaa. Yhdestä asiasta olemme harvinaisen yksimielisiä: kaikkein tärkeintä on mahdollisuus valita itse toimitustapa ja ennen kaikkea se, mistä paketin noutaa.

Check-lista verkkokaupan vientiin

  • Panosta checkoutin asiakaskokemukseen
  • Tutustu maksuvaihtoehtoihin eri maissa
  • Viesti ympäristöystävällisyydestä varsinkin muissa Pohjoismaissa
  • Tarjoa eri toimitustapoja, jotta kuluttaja saa valita mieleisensä
  • Pohjoismaalaiset kuluttajat ostavat paljon ulkomailta – Pohjoismaissa riittää yhä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia suomalaisille verkkokaupoille!

Tutustu tarkemmin pohjoismaiseen verkkokauppaan PostNordin Ecommerce in the Nordics -raportin avulla. Mitä suomalaiset ja muut pohjoismaalaiset ostavat verkosta? Mistä ostoksia tehdään? Mitä he pitävät verkko-ostamisessa tärkeänä? Lataa raportti https://www.postnord.fi/lataa_verkkokaupparaportti/

PostNord vieraili DCF:n Verkkokauppa kasvuun kansainvälistymisen kautta -webinaarissa, jossa avattiin tutkimuksen tuloksia myös laajemmin. Voit katsoa tallenteen webinaarista täältä!